Att minnas historien är inte nostalgi. Det är att hålla en eld brinnande, att se att varje tid har sina möjligheter och att kallelsen inte har ett bäst-före-datum, skriver Felicia Ferreira.

Av

De senaste åren har Libris gått genom öknen ännu en gång. Men nu gror hopp och framtidstro.

—   Felicia Ferreira

Det är i år 67 år sedan det folkrörelsenära förlaget med namnet Libris såg dagens ljus. Men förlaget har sina rötter så långt tillbaka som 1800-talets väckelse­rörelse med dess skriftspridning via kolportörer. Man kan till och med säga att de kristna samfunden bildades och byggdes som litterära gemenskaper. Väckelsens barn kallades läsare, och den svenska frikyrkohistorien är i hög grad litteraturhistoria.

Med en tydlig vision om en utgivning som sprider evangelium har sedan förlaget burits av läsecirklar, församlingar, resande författare och nätverk av bokälskare över hela vårt land. Man har överlevt både öken och bergstoppar – ibland på ren vilja. Förlaget har funnits i sammanhang och rörelser som ignorerat alla förståsigpåare och medvetet arbetat för att det ska finnas utgivning i Sverige som förmedlar andra perspektiv med hjälp av det tryckta ordet.

Böcker av författare från andra kristna traditioner var dock från början kontroversiella. Den första boken av karmelitermunken Wilfred Stinissen diskuterades till exempel flitigt. Men efterhand har förlaget med ägarnas inte sällan stolta välsignelse intagit en central plats i det kristna boklandskapet

Och när den senaste bibelöversättningen blev klar (NT -81 och hela Bibel 2000) beslutade Libris att ge ut den. Det var ett stort och viktigt steg för ett litet förlag. Sedan dess har förlaget spritt tiotusentals biblar i olika former över landet. Det har också getts ut barnböcker av hög kvalitet liksom teologisk litteratur och bibelkommentarer.

När jag själv nu går in som ansvarig också för förlaget, som finns i samma koncern som Dagen, tillsammans med en förlagschef, påminns jag om visionärernas kamp och vision.

Att minnas historien är inte nostalgi. Det är att hålla en eld brinnande, att se att varje tid har sina möjligheter och att kallelsen inte har ett bäst-före-datum.

De senaste åren har förlaget gått genom öknen ännu en gång. Men nu gror hopp och framtidstro med ett fantastiskt utgivningsår 2019 med Tomas Sjödin, John Ortberg, Brene Brown, Mikael Tellbe och Anna Pella som några exempel.

Och ambitionen som kristna i bok- och mediebranschen 2019 är att fortsatt bejaka den här visionen – och att göra det tillsammans med alla de andra som bär den.

De som vill se den förvandlande kraften i evangeliet genomsyra individer och en hel nation.

Inget verktyg har något egenvärde men inget arbete görs heller utan verktyg. Jag är övertygad om att Libris klarar transformeringen till nytta för vår tid.